[...] on Morning Metabolism and Resistance Exercise Performance in Active Women https://www.mdpi.com/2072-6643/10/9/1273 L. S. Conrado Concentration of a-lactalbumin from cow milk whey through expanded bed adsorption using a hydrophobic resin https://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0104-66322005000400002 Donald K [...]
[...] Fat Weight LossDiet on Glycemic Control and Lipid Levelsin Type 2 Diabetes” https://care.diabetesjournals.org/content/diacare/25/3/425.full.pdf Joy L Frestedt „A whey-protein supplement increases fat loss and spares lean muscle in obese subjects: a randomized human clinical study” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2289832/ [...]
Masa mięśniowa może być budowana w warunkach nadwyżki kalorycznej. To znaczy, iż najlepszy trening oraz suplementy mogą zostać zmarnowane wskutek zbyt małej podaży energii. Dlatego sięganie po odżywki bez przeliczenia całej diety długofalowo, nie przynosi spodziewanych efektów. Dlaczego? Dostarczysz o wiele za dużo np. węglowodanów i tłuszczów, a [...]
[...] a difference between men and women: a systematic review https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/obr.12241 Frestedt JL, Zenk JL, Kuskowski MA, Ward LS, Bastian ED. A whey-protein supplement increases fat loss and spares lean muscle in obese subjects: a randomized human clinical study. Nutr Metab (Lond) 2008; 5: 8. Yin J., Gao Z., Liu D., [...]
[...] Kraemer WJ1, Solomon-Hill G, Volk BM, Kupchak BR, Looney DP, Dunn-Lewis C, Comstock BA, Szivak TK, Hooper DR, Flanagan SD, Maresh CM, Volek JS. “The effects of soy and whey protein supplementation on acute hormonal reponses to resistance exercise in men”. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24015701 „The role of estradiol in male [...]
Jeśli powszechność nadwagi i otyłości nie odwróci swojej tendencji wzrostowej, już niedługo z zaburzeniami zdrowotnymi związanymi z masą ciała borykać może się nawet miliard ludzi na świecie. Konsekwencje tego stanu są uciążliwe nie tylko dla samych osób z problematyczną nadwagą, ale dla całego społeczeństwa, gdyż koszty opieki zdrowotnej [...]
[...] insuliny), co jest korzystne nawet dla diabetyków. Referencje, piśmiennictwo: Tipton KD1, Elliott TA, Cree MG, Wolf SE, Sanford AP, Wolfe RR. “Ingestion of casein and whey proteins result in muscle anabolism after resistance exercise” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15570142 Koopman R., Beelen M., Stellingwerff T., Pennings B., Saris [...]
[...] hormone, the insulin-like growth factor system, and the kidney https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8897021/ Xizhong Zhang, Anton C. Beynen Lowering effect of dietary milk-whey protein v. casein on plasma and liver cholesterol concentrations in [...]
[...] Muscular Hypertrophy” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4008813/ Tipton KD1, Elliott TA, Cree MG, Wolf SE, Sanford AP, Wolfe RR. “Ingestion of casein and whey proteins result in muscle anabolism after resistance exercise” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15570142 Hartman JW1, Tang JE, Wilkinson SB, Tarnopolsky MA, Lawrence [...]
[...] dobrym wyborem będą jajka i białko kazeinowe. Referencje: Oliver C Witard Myofibrillar muscle protein synthesis rates subsequent to a meal in response to increasing doses of whey protein at rest and after resistance exercise https://academic.oup.com/ajcn/article/99/1/86/4577382?login=true Matthew Stark, Judith Lukaszuk, Aimee Prawitz,1 and Amanda [...]
[...] E w surowicy” https://journals.viamedica.pl/advances_in_respiratory_medicine/article/viewFile/27768/22539 2. Lothian JB1, Grey V, Lands LC. “Effect of whey protein to modulate immune response in children with atopic asthma” . https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17127471 3. [...]
[...] mięso, jajka, mleko i inne produkty mleczne. Podsumowanie Pod względem wartości odżywczej dla kulturysty, najlepiej wypadają źródła białka takie, jak izolat (WPI; ang. whey protein isolate) i koncentrat białka serwatkowego (ang. whey protein concentrate), co nie powinno nikogo dziwić. Białko sojowe jest dobre, ale tylko wg przestarzałej [...]
[...] Paul J. Arciero, Daniel Baur, Scott Connelly, and Michael J. Ormsbee “Timed-daily ingestion of whey protein and exercise training reduces visceral adipose tissue mass and improves insulin resistance: the PRISE study” [...]
[...] and Metabolism. 2001;281:E197–E206. Tipton et al. (2007) Tipton KD, Elliott TA, Cree MG, Aarsland AA, Sanford AP, Wolfe RR. Stimulation of net muscle protein synthesis by whey protein ingestion before and after exercise. American Journal of Physiology. Endocrinology and Metabolism. 2007;292:E71–E76. doi: 10.1139/H09-006 Fujita et al. (2009) [...]
Masa mięśniowa jest celem każdego faceta, choć wielu z nich o tym nie wie. Często słyszy się, gdy dany mężczyzna widzi zdjęcia profesjonalnych kulturystów: „ja nie chcę być aż tak wielki”. Problem w tym, iż osoby ze zdjęć poświęciły wiele lat i wcale nie stosują tylko odżywek oraz suplementów, często to ciężka farmakologia. Poza tym w [...]
[...] Lindsay S. Macnaughton “The response of muscle protein synthesis following whole‐body resistance exercise is greater following 40 g than 20 g of ingested whey protein” Ralf Jäger,corresponding author1 Joshua E Dudeck,2 Jordan M Joy,2 Ryan P Lowery,2 Sean A McCleary,2 Stephanie MC Wilson,3 Douglas S Kalman,4 Jacob M [...]
[...] controlled trial” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5341154/ Linda E Mignone, Tongzhi Wu, Michael Horowitz, and Christopher K Rayner “Whey protein: The “whey” forward for treatment of type 2 diabetes?” Tufano JJ1, Conlon JA, Nimphius S, Oliver JM, Kreutzer A, Haff GG. “Different Cluster Sets Result In Similar Metabolic, [...]
[...] Hypertrophy” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4008813/ 15.Tipton KD1, Elliott TA, Cree MG, Wolf SE, Sanford AP, Wolfe RR. “Ingestion of casein and whey proteins result in muscle anabolism after resistance exercise” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15570142 16.Hartman JW1, Tang JE, Wilkinson SB, Tarnopolsky MA, [...]
Z kulturystycznymi dietami związane jest wiele kłamstw, przeinaczeń, fałszywych tez oraz kompletnych nonsensów. Bardzo słabym źródłem informacji bywa Internet. Jeśli chcesz się czegoś dowiedzieć, zacząłbym od książek uznanych autorów np. H. Gertig, J. Przysławski „Bromatologia – zarys nauki o żywności i żywieniu”, H. Ciborowska, A. Rudnicka, [...]
Z jedzeniem mięsa są związane nieliche kontrowersje. Niektórzy ludzie uważają, iż w momencie odstawienia mięsa skończą się nagle ich wszystkie problemy zdrowotne. Nie szedłbym w tym kierunku, żaden ekstremizm nie jest zdrowy. Tym bardziej, iż podobne absurdalne twierdzenia wysuwają osoby nie mające żadnej wiedzy odnośnie dietetyki, biochemii, [...]